Singura decizie importanta pe care TREBUIE sa o iei TU este alegerea celui in mainile caruia iti vei lasa dintii, zambetul, sanatatea, timpul si banii. Ok, dar pe ce considerente sa alegi? Care sunt criteriile in alegerea dentistului tau? Poate fi o alegere dificila mai ales cand trebuie luati atat de multi factori in calcul, si cand la fiecare parter de bloc este un cabinet stomatologic.
1. Pozitia cabinetului (clinicii)
Este aproape de mine, de unde locuiesc, de unde muncesc. Este acesta un factor decisiv? Evident ca nu, pentru ca daca ar fi, atunci nu ar trebui sa mai iesi din cartier niciodata, la magazinul din colt sa iti faci cumparaturile, la prima reprezentanta de masini sa iti cumperi masina, la prima gradinita sa iti duci copiii si pe vecina sa o chemi sa iti gateasca. Evident ca nu iei aceste decizii, asa ca nici alegerea dentistului nu trebuie facuta pe baza locatiei.
2. Mi-a zis verisorul meu sa merg acolo
Recomandarile… poveste lunga… Verisorul tau, ce ti-a recomandat acel dentist, stie sa diferentieze un tratament corect de unul gresit? Verisorul tau stie sa evalueze normele medicale in care se lucreaza in cabinet? Verisorul tau are capacitatea de a gandi in locul tau si a stii ce este cel mai bine pentru tine? NU. Atunci nici nu poti sa iei cuvantului lui “de bun”, dar poti sa iti faci o programare pentru o consultatie, si in functie de ce gasesti “la dentist”, sa decizi singur daca vei merge acolo sau nu. Tot la acest aspect intra si faptul ca un oarecare cantaret sau manechin a fost la dentistul acela, si???? Stii tu daca a fost sau nu platit pentru a face publicitate clinicii? El sau ea sunt cei ce trebuie sa iti hotarasca viitorul medical? Alege tu, pentru tine, si lasa-i pe altii sa aleaga pentru ei.
3. E o urgenta, ma doare!
Proasta decizie! Sa iei o decizie in momente de criza (durere, abces…), evident nu e o decizie buna. Ai nevoie de un dentist cu care sa stabilesti o relatie de lunga durata, nu de o relatie pasagera, in care te duci la cineva sa iti scoata un dinte ce te-a durut toata noaptea. Nu te doare nimic acum, dar acum , cand nu te doare nimic, trebuie sa iti alegi dentistul.
4. Nu am timp.
Nimeni nu are timp, iar timpul e valoros. Asa ca este bine ca dentistul sa isi pastreze orele de programare si sa stii ca te poti baza pe promisiunea facuta, sa stii ca daca ajungi la ora stabilita nu vei astepta si vei pleca de acolo cand trebuie. Asa vei putea sa iti horatasti singur desfasurarea zilei. La urma urmei, in ziua in care mergi la dentist, probabil mai ai si alte lucruri de facut, nu?
5. Era o oferta pe internet, ziar, in cutia postala…
Da, si??? Crezi ca oferta ce include gratuitate la anestezie, reducere de 89% din consultatie si 2 in 1 la cine stie ce manopera este o comoara pe care daca nu o prinzi vei muri? Da de unde! Casca bine ochii sa vezi cine se ascunde in spatele acelei oferte si casca bine ochii sa vezi ce se ascunde in spatele unei astfel de oferte de nerefuzat.
6. E ieftin, e scump
Ieftin si scump? Ma crezi daca iti spun ca o banala “plomba” de 80 lei este muuuuult mai scumpa decat o alta banala “plomba” de 800lei? Cum??? Una este de 10 ori mai scumpa!! Haide sa vedem de ce pretul NU este un factor important in decizia in urma careia iti alegi dentistul. Nu spun ca daca e mai scump e mai bine sau daca e mai ieftin e mai bine, spun doar ca pretul NU e un factor de luat in seama. Sa facem “plomba”, nu? Sa ne imaginam (ceea ce e conform cu realitatea in atatea cazuri incat v-as speria daca v-as da un procentaj), ca mergem pentru plomba pe care am ales sa o facem la acest dentist, fie pentru ca e ieftin, fie pentru ca e scump (si deci, si bine, nu? 🙂 ) Asa… mergi la dentist si se curata dintele, doare pentru ca nu a facut anestezie, ii spui si iti face anestezie, dar costa in plus. Apoi curata dintele si ajunge la nerv, asa ca ai nevoie de tratament de canal, pe care il face prost (nu intru in detalii pentru ca am scris zeci de mii de cuvinte deja despre tratamentele de canal), asa ca te costa in plus, si iti pune si o coronita pe el dupa cateva sedinte si saptamani. Asa ca o banala plomba s-a transformat intr-o coronita. Dar, nu se opreste aici!!! Urmeaza ca tratamentul de canal incorect sa infecteze osul, tu iei antibiotice, iti dai peste cap sistemul imunitar, gingia sangereaza de la coroana prost realizata… Nu are rost sa contiunui, cred ca ati prins ideea de ce factorul financiar NU este important.
7. L-am gasit pe internet
Asa, si??? Pe internet este doar o imagine, ce poate fi mai apropiata sau mai departata de realitate. Stii pozele de pe facebook, cu fete si baieti frumosi? Si in realitate…. 🙂 Fa diferenta intre imagine si realitate!
Si… cum aleg un dentist?
Asculta recomandarile, uita-te pe internet, studiaza cazurile lui si programeaza-te la o consultatie. Atat. Doar o consultatie, inca nu ai ales. Acum tot ce faci e sa stabilesti o intalnire cu un medic ce poate fi ok pentru tine. La aceasta intalnire vei vedea daca iti inspira incredere, daca iti pare ca stie ce face, iti prezinta cazuri similare pe care le-a rezolvat, vorbiti despre costurile si durata tratamentului. Fii atent la curatenia din cabinet/clinica, la detalii, fii atent la tot si decide in functie de credintele tale, de asteptarile tale. Daca ai fost la consultatie poti decide ca mai departe sa continui tratamentul acolo sau nu, si sa cauti in continuare. Vei gasi ceea ce iti doresti sa gasesti.
Vei gasi ceea ce iti doresti sa gasesti! Mult succes!
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
Multumesc
Buna,cum iti dai seama daca un canal a fost tratat bine ? sau mai bine zis la cat timp dupa tratament iti dai seama ca este bine sau nu ,care sunt simptomele in cazul nereusit.
un dinte cu canal tratat reusit sub lucrare daca se macina este vina ca a ajuns mancare sau era dezlipita lucrare si nu mi-am dat seama ?
Va multumesc in cazul ca primesc un raspuns de la dumneavoastra
Sunt nenumarate informatii despre tratamentul de canal pe blog.
Daca un astfel de dinte “se macina” este pt ca e cariat (fie nu a fost curatat si a fost tratat incomplet, fie nu a fost lucrarea corespunzatoare, fie e o lucrare foarte veche si nu ai tinut curata zona)