CBCT (Cone beam computer tomography / Tomografie computerizata cu fascicul conic) incorporeaza o tehnologie de ultima generatie in domeniul imagisticii, ce permite vizualizarea in plan tridimensional a zonelor scanate.
Folosind un fascicul conic de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o unica rotatie in jurul pacientului pentru a prelua sute de imagini ale zonei de interes ce sunt apoi reconstituite cu ajutorul unui software de imagistica, in vederea obtinerii modelului virtual 3D al pacientului. Aceasta imagine 3D permite o mai buna diagnosticare si planificare a tratamentului in comparatie cu radiografiile clasice bidimensionale, oferind maximum de informatii cu o doza minima de radiatii.
Relația CBCT-implant dentar
Analiza CBCT permite implantologului sa aiba un plan de tratament predictibil, el putand pozitiona cu ajutorul software-ului viitoarele implanturi dentare, astfel interventia chirurgicala rezervand mult mai putine surprize neplacute.
CBCT-ul in implantologie ne va oferi informatii legate de cantitatea si calitatea osului existent, pozitia implantului in raport cu dintii vecini si cu cele doua corticale osoase, formatiunile anatomice si particularitatile acestora. De asemenea ne poate semnala prezenta unor formatiuni patologice ale oaselor maxilare (granuloame, chisturi, tumori). Totodata cu ajutorul CBCT-ului putem realiza sabloane chirurgicale ce permit inserarea implanturilor sub angulatia dorita.
In cazul interveniilor complexe din domeniul implantologiei, utilizarea investigatiilor ce transpun o imagine bidimensionala a unui corp tridimendional (arcade dentare) poate duce la erori grave (perforarea membranei sinusale, lezarea nervului dentar inferior) din cauza imposibilitatii de a aprecia corect traiectoria, adancimea sau inaltimea, cu alte cuvinte „a treia dimensiune”.
Avantaje si dezavantaje ale CBCT-ului
Avantajele unei analize CBCT reies in urma analizei acestei investigatii cu ajutorul unui software de specialitate ce ne ofera:
- imagine 3D: permite vizualizarea si navigarea simultana in trei planuri: sagital, coronal si axial
- posibilitatea de a evalua densitatea osoasa in zonele de interes
- instrumente pentru a realiza diferite masuratori
- posibilitatea de a simula plasarea unui implant
Dezavantajele CBCT-ului se refera la cost, nefiind o analiza suportata de CNAS, si din faptul ca presupune expunerea la o oarecare doza de radiatii.
Asadar, CBCT-ul raspunde celor mai exigente cerinte in domeniul imagisticii dentare si ofera informatii de maxima importanta pentru domeniul implantologiei, informatii ce nu pot fi accesate cu ajutorul radiografiilor conventionale.
Puteti citi mai multe AICI
[…] 1 – Planificarea si masurarea atenta poate face diferenta intre un succes ai un esec. Pentru astfel de cazuri utilizarea CBCT-ului este deosebit de importanta. Citeste mai multe detalii. […]
[…] in mainile tale, o mare responsabilitate. Ne-am uitat pe radiografia panoramica si pe analiza 3D, computer tomograf. Mi-a spus ca in primavara anului trecut a fost la spitalul de chirurgie Timisoara unde a fost […]
[…] rand, se va evalua rezerva osoasa cu ajutorul computer tomografului (CT) Citeste mai mult aici: https://drfondrea.ro/2012/07/necesitatea-cbct-ului-in-implantologie/ Acesta este o imagine tridimensionala care permite masuratori foarte exacte din orice […]
Am un implant dentar de 4 dinti care este format din 3 implanturi si unul fals de 2 zile mi sa desprins si nu sunt in tara nu stiu ce sa fac sa merg aici la dentist ?se mai poate recimenta s_au trebuie sa merg in tara sai schimb.va multumesc pt raspuns
Da, mergi acolo la dentist. Daca se poatebface ceva, cu cat mai curand cu atat mai bine.